Babe, you got this.

Babe, you got this.

ʻSometimes it takes balls to be a woman. Girlbosses around the world are discovering their entrepreneurial side and it’s time to celebrate that those little girls with dreams, have become women with vision.’ – Hashtag Workmode, over het boek ‘Babe you got this’

‘Ik geloof echt dat jij later je eigen bedrijf zal hebben in de fotografie,’ zei Hind tegen mij. Vorig jaar, rond deze tijd. Ik weet nog dat ik mijn vriendin, die haar eigen – ik kan wel zeggen – succesvolle bedrijf in fotografie stomverbaasd met knipperende ogen aan zat te kijken.

Ik? Een eigen bedrijf? Welnee, daar ben ik helemaal niet capabel genoeg voor. Überhaupt competent genoeg. De passie? Ja, die was er wel. Maar ik vond het een eng idee. Zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen inkomsten, reclame maken, je zelf aanbieden bij mensen om te shooten enzovoorts. Super eng.

Toch ben ik blij dat ik de sprong in het diepe heb gewaagd. Op de een of andere manier bleef ik maar nadenken over het beginnen van een eigen bedrijf. Hoe vet zou het zijn als je je eigen bedrijf hebt, en alles lekker zelf kan bepalen qua werktijden. Het begon steeds meer te kriebelen, de drang om een eigen bedrijfje op te starten. Gelukkig had ik een stel vrienden die mij allemaal aanmoedigden om het gewoon te doen. Om mijn onzekerheid en angsten opzij te zetten, en mezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

‘There is no force more powerful than a woman determined to rise’ – Unknown

Daar zat ik dan, twintig september vorig jaar. Zenuwachtig wachtend in de wachtkamer van de Kamer van Koophandel. Mezelf half op te eten. Misschien zou het wel niet goed gaan. Gelukkig was mijn beste vriend mee, dat scheelde al een hoop.

Een klein halfuur later liep ik met een brede grijns – half stuiterend – de deur uit, mijn armen vol met papieren met informatie over het starten van een eigen onderneming. Flyers en folders met tips en tops voor beginnende ondernemers. Het leukste van alles was nog, dat het net een dag voor mijn tweeëntwintigste verjaardag was. Dubbel feest dus.

Het brainstormen voor een website en visitekaartjes was wel een klus moet ik zeggen. De lay-out van je website bepalen is zo makkelijk nog niet. Het ontwerp van je visitekaartjes ook niet. Al dacht ik vooraf van wel. Gelukkig waren er mensen om mij heen die er meer verstand van hadden dan ik.

Heel maf misschien, maar ik had ook een beetje het idee dat ik een statement hiermee kon maken. Dat je niet te jong bent om je eigen bedrijf op te starten. Kijk, het kost natuurlijk tijd, om het bedrijf tot een succes te maken. Maar ik kan in ieder geval wel zeggen dat ik het heb gedaan.

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit                                                                                                                          “Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit zowel absoluut als relatief: van 31,9% van het totaalaantal ondernemers begin 2010 (355.679 ondernemers) naar 35,1% per 1 januari 2016 (519.613 vrouwelijke ondernemers).  Vooral bij parttime ondernemers neemt het aantal vrouwen toe: de verhouding man/vrouw ligt hier op 60/40. Deze verhouding zal nog verder naar elkaar toegroeien omdat sinds 2010 ongeveer 43% van de parttime starters vrouw is. ”    https://www.kvk.nl/over-de-kvk/media-en-pers/nieuws-en-persberichten/recordaantal-bedrijven-in-nederland/

Het aantal vrouwen dat in Nederland onderneemt stijgt, maar nog altijd is slechts 36 procent van de ondernemers vrouw. Waarom zien we nog steeds relatief weinig vrouwen als ondernemer, denk je?                                                  “In het verleden begonnen vrouwen minder vaak een eigen bedrijf dan mannen. Ze zochten meer dan mannen de balans met hun thuissituatie en wilden bijvoorbeeld meer op de kinderen passen. We zien nu een kanteling. In 2016 waren er voor het eerst meer vrouwelijke parttime starters dan mannen. Ze maakten 52 procent uit van het totaal.”  https://www.sprout.nl/artikel/startups/vrouwelijke-ondernemers-moeten-meer-uit-hun-comfortzone-treden

Als ik het bovenstaande artikel lees, op de website van de Kamer van Koophandel ben ik trots. Trots dat wij vrouwen ook een eigen onderneming kunnen starten – en er een succes van kunnen maken. Verder ben ik helemaal niet feministisch ofzo. Maar hier ben ik echt trots op. Trots dat er steeds meer vrouwelijke ondernemers zijn. Trots dat ik mijn eigen bedrijfje heb.

En weet je: ik begin pas net. The best is yet to come.

PS: wil je meer weten van andere vrouwelijke ondernemers? Kijk dan eens op de site van Hashtag Workmode, of lees hun boek!

https://hashtagworkmode.com/

Geen reacties on This Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 6159542825 Feed will not update.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten